35 views 30 secs 0 comments

De la povestea basarabeană a bunicii la țara în care intelectualii au fost deja înfrânți: „Individual, nu te împiedică nimeni să reușești. Ca societate, am ratat” – Interviu video cu Cristian Mungiu

In Politică
septembrie 21, 2023

O singură decizie, aceea de a nu lăsa în urmă covoarele și alte lucruri acumulate în viață, a însemnat destinul unei întregi familii din Basarabia: nu au plecat odată cu ultimatumul dat de sovietici, tatăl a a murit în temniță, mama a fost deportată și numai fetele au reușit să treacă în România.

Una dintre ele este bunica regizorului Cristian Mungiu, care i-a consemnat întocmai povestea, după ce a trăit lângă ea marea deziluzie a reunirii ratate, în 1991.

Cartea Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană a apărut la Editura Humanitas și spune poveștile vieților suprapuse prin care a trecut bunica lui, până la a ajunge ca el, nepotul, să le scrie într-o carte, o mărturie de generație.

Despre România în care a ajuns bunica lui scrie Cristian Mungiu, lăsându-ne însă să întrevedem și țara confiscată de mediocritatea comunistă, ale cărei ponoase le tragem și astăzi.

Până și conștiința civică ajunge să nu mai aibă vreun…

Citeşte mai mult