103 views 2 mins 0 comments

Imagini cu un „șarpe solar”, surprinse și publicate în premieră de Agenția Spațială Europeană

In Știință
decembrie 20, 2022

Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat imagini cu un eveniment solar inedit. Înregistrarea video arată o siluetă contorsionată, asemănătoare unui șarpe, care se deplasează pe suprafața Soarelui. Mișcarea acesteia i-a adus numele de „șarpele solar”.

Evenimentul solar a fost observat pe 5 septembrie și că reprezintă un tub de plasmă rece suspendat de câmpuri magnetice în plasma înconjurătoare mai fierbinte a atmosferei solare”, potrivit ESA.

Plasma, care este creată atunci când gazul atinge o temperatură atât de ridicată încât atomii săi încep să piardă particule, este încărcată electric și sensibilă la câmpuri magnetice.

Tot gazul din atmosfera Soarelui este plasmă, deoarece temperatura atinge peste un milion de grade Celsius.

Videoclipul ESA cu acest eveniment a fost construit dintr-un time-lapse de imagini ale Soarelui de la Extreme Ultraviolet Imager de la bordul Solar Orbiter, în timp ce acesta se apropia de Soare pentru o „trecere scurtă” pe 12 octombrie.

Dr. David Long, de la Mullard Space Science Laboratory din Marea Britanie, a declarat că plasma curge dintr-o parte în alta, dar câmpul magnetic este răsucit.

„Obțineți această schimbare de direcție pentru că privim în jos la o structură răsucită”.

Plasma „trebuie” să fi călătorit cu viteze de până la 170 km pe secundă, dar în realitate a avut nevoie de aproximativ trei ore pentru a parcurge distanța pe suprafața Soarelui.

Solar Orbiter este o misiune de colaborare între ESA și NASA, care a fost lansată în februarie 2020.