527 views 6 mins 0 comments

3 obiceiuri inteligente de consum al energiei electrice

In Lifestyle
decembrie 20, 2022

Energia electrică face parte din viața omului modern și contribuie la menținerea unui anumit standard de viață.

De aceea, un comportament responsabil de consum, care să includă decizii smart și sustenabile, reprezintă un lucru pe care fiecare dintre noi ar trebui să-l abordăm în viața de zi cu zi.

Descoperă în cele ce urmează 3 obiceiuri inteligente care te pot ajuta să reduci consumul energiei electrice, păstrând în același timp confortul pe care ți-l dorești.

  1. Alege electrocasnice eficiente energetic

Eficiența energetică se referă la utilizarea rațională și deliberată a resurselor energetice. Cu cât un aparat electronic sau electrocasnic utilizează mai puțină energie pentru funcționare, cu atât este mai mare indicatorul de eficiență energetică.

Tu deții controlul și ai puterea de a face schimbări smart pentru diminuarea consumului de energie, fără a-ți impune restricții. Tot ceea ce trebuie să faci este să te informezi corespunzător și să aplici solutiile potrivite pentru un consum responsabil de energie, pe lângă utilizarea unor electrocasnice eficiente energetic.

Pentru un consum inteligent al energiei electrice acasă, alege să folosești aparate electrocasnice care fac parte din categoria A sau dintr-o categorie cât mai apropiată de aceasta. Iată cele mai des utilizate aparate dintr-o locuință, care ar trebui să facă parte din clasa A: frigiderul, mașina de spălat, plita electrică și televizorul.

În prezent, potrivit Regulamentului Comisiei Europene, au fost stabilite 7 clase de eficiență energetică a aparatelor de uz casnic: A, B, C, D, E, F, G. Aparatele care fac parte din clasa A sunt considerate a fi cele mai eficiente din punct de vedere energetic, în timp ce aparatele din clasa G sunt considerate a fi cele mai mari consumatoare de energie.

  1. Ai grijă la consumatorii ascunși

Consumatorii ascunși sunt acele aparate electronice lăsate în priză chiar și atunci când nu sunt folosite. Televizorul, de exemplu, este unul dintre ele. Chiar dacă nu îl folosești pentru a te uita la emisiunea favorită, atât timp cât este conectat la un întrerupător, consumă energie electrică.

La fel se întâmplă și cu telefonul mobil. Dacă îl lași la încărcat peste noapte, el va consuma energie electrică până dimineața următoare când îl deconectezi de la priză, chiar dacă bateria lui este încărcată 100% până la miezul nopții.

Acestea sunt doar câteva exemple de consumatori ascunși, însă, într-o locuință există și alte astfel de aparate care consumă energie electrică, precum calculatorul sau mașina de spălat sau cuptorul cu microunde.

Pentru a eficientiza consumul de energie, îți poți crea o rutină prin care să scoți din priză toate aparatele electronice atunci când nu le folosești. Poți încerca să faci acest lucru timp de o lună, iar la final să compari consumul din luna curentă cu consumul de energie pe care l-ai avut în luna anterioară, când nu ai folosit acest truc.

  1. Folosește-te de tehnologie pentru a optimiza consumul

Tehnologia, atunci când este folosită corespunzător, te poate ajuta să reduci consumul de energie fără să îți impui restricții și fără a avea un impact negativ asupra stilului tău de viață. Iată cum te poți folosi de tehnologie pentru a optimiza consumul de energie:

  • înlocuiește becurile convenționale cu becuri LED. Potrivit Energy Policy Group, becurile LED folosesc cu până la 80% mai puțină energie decât cele cu incandescență. Totodată, au o durată de până la 50.000 de ore, echivalentul duratei de viață a 50 de becuri tradiționale, cu incandescență.
  • optează pentru senzori de mișcare eficienți care să comande becului LED să se aprindă automat atunci când detectează lumina scăzută afară sau o mișcare;
  • folosește aplicații online de monitorizare a consumului – în acest mod poți să ții evidența consumului lunar și poți implementa strategiile necesare de reducere a consumului;
  • utilizează un termostat de ambianță care să mențină o temperatură constantă în locuința ta.

Utilizarea unor electrocasnice eficiente, identificarea consumatorilor ascunși și folosirea tehnologiei moderne sunt trei dintre cele mai importante acțiuni care contribuie la reducerea consumului de energie. Implementează-le pe cele care ți se potrivesc și obține un consum smart de energie.